Med en skärplotter, som också kan kallas vinylskärare eller folieskärare, skär du ut motiv i vinyl för tryck på kläder, dekaler till bilar, skyltar och skyltfönster, stickers, etiketter och mycket annat.

Folier.se har vi små och stora plottrar för såväl dig som jobbar professionellt med tryck och dekaler, som för dig som vill använda en plotter i din hobby.

Är det textiltryck eller vinyldekaler som ska skäras använder man oftast en rullmatad plotter, som kan mata materialet direkt från en rulle vid större produktioner. Rullmatade skärplottrar finns från ca 20cm skärbredd, upp till ca 160cm.

En flatbäddsplotter, eller planplotter, har i stället ett skärbord där materialet ofta sugs fast mot skärbordet med en vakuumpump. De är i första hand tänkta att användas för större ark i styvare material, där du både kan biga och skära kartong för förpackningar, men även ersätta kniven med en penna för att göra t.ex. ritningar. Används ofta för prototyper för förpackningar, förpackningar som printas on-demand eller när man skär kraftigare dekaler, för att bara nämna ett par användningsområden.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en skärplotter?

Utgå från storlek och volym. Hur stora motiv vill jag kunna skära ut och hur många?

Ska man skära många motiv varje dag, så bör man kanske satsa på en större och snabbare maskin. Vet man att man bara kommer att skära ut några motiv då och då, så är kanske en mindre maskin fullt tillräcklig.

Storleksmässigt kan man fundera på om man kan tänka sig att skarva större projekt eller om man vill kunna skära allt i ett stycke, och i så fall, hur brett vill jag kunna skära?

För hobbybruk och för företag som bara använder maskinen då och då finns maskiner med skärbredd på 20-30cm. Detta räcker i allmänhet alldeles utmärkt om man vill trycka T-shirts till ett event, göra egna profilkläder till några få anställda eller trycka ut någon bildekal då och då.

För dig som vill skära ut större volymer för massproducering av tryck eller dekaler rekommenderar vi en större maskin. De är i regel snabbare och reducerar skärtiden betydligt. Dessutom brukar de vara mycket tystare och behagligare att jobba med när man använder dem mycket.

Enbart skärplotter eller paket?

Har man inte haft en skärplotter tidigare så kan man titta på ett av våra startpaket. De innehåller allt du behöver för att komma igång och är väldigt prisvärda då du får med en hel del material. De är oftast inriktade på antingen textiltryck eller dekaler. Vill du göra både och så kan man naturligtvis komplettera med mera material.

Kontakta oss gärna för mer personlig rådgiving: support@folier.se

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.