Kvällsmörkret sänker sig allt tidigare och med det är det officiellt reflextider! Redan i september är det mörkt vid åttatiden och under vintermånaderna har vi bara några få timmar av dagsljus. Många inser inte hur dåligt man faktiskt syns i mörker. Utan reflexer och med mörka kläder syns man inte förrän på ca 20-30 meters avstånd, vilket inte ger en bilförare mycket tid på sig att reagera. Med tydliga reflexer syns man redan på ca 125 meters håll. Reflexer räddar liv!

Hos oss på Folier.se har vi reflexmaterial från kända märken för både textiler och hårda material så att du kan dekorera allt från löpartightsen till cykelhjälmen och bilen.

Vilket reflexmaterial ska jag använda?

Vill du trycka reflexer på textil har vi på Folier.se Stahls’ eller SEF’s reflekterande material att välja på. Vi har även reflexmaterial från Silhouette, men behöver man en säkerhetsklassad textilvinyl är det Stahls’ eller SEF som gäller. De är båda certifierade enligt ISO 20471/EN471 klass II, vilket innebär att de uppfyller de ställda kraven på retroreflektion (förmågan att reflektera ljus) och tvättbarhet.

De båda märkenas reflexvinyler skiljer sig dock åt i utförande. Stahls’ reflex är tunn och väldigt stretchig, vilket gör den till en lämplig vinyl för till exempel löpartights och mössor, medan reflexvinylen från SEF är något kraftigare och mera stum, vilket fungerar bra på jackor. Den kan också upplevas som mera lättskuren tack vare att den inte är lika stretchig och den finns i flera färger. Det är dock enbart den silverfärgade som är säkerhetsklassad.

Läs mer och jämför SEF vs Stahls’ här…

Mössor tryckta med olika typer av reflexvinyl

Ska du sätta reflekterande dekaler på hårda ytor, som till exempel en bil eller brevlåda, behöver du däremot en självhäftande skyltvinyl. RF3 från Metamark finns i olika färger och är en robust PET-film med inkapslade glaskulor för maximal reflektionsförmåga.

Läs mer om Metamark RF3…

En reflekterande vinyl har, precis som många glittervinyler, en struktur med partiklar som sliter en del på kniven i skärplottern. Så bli inte förvånad om kniven blir slö fortare och behöver bytas efter ett tag.

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.