Innan AutoBladet fanns var de så kallade spärrbladen (eng. ratchet blades) standard för Silhouettes skärmaskiner. På dessa knivar ställer man in djupet manuellt, dvs man tar ut kniven ur maskinen varje gång man behöver ändra skärdjup och justerar den för hand genom att vrida den enligt en skala. Tryck och hastighet justeras mekaniskt av maskinen och är inget som behöver ställas in manuellt.

Det första AutoBladet lanserades i samband med Cameo 3. Även Portrait 2, som kom strax därefter, använder AutoBladet. Precis som för spärrbladen justerar man trycket och hastigheten genom inställningar i programmet. Det som har ändrats är att maskinen nu även kan ställa in knivdjupet åt dig, så du behöver aldrig ta ur kniven ur hållaren för att göra någon manuell inställning. Du ställer in knivdjupet i programmet, maskinens skärhuvud åker till vänstra kanten, där det finns ett par fördjupningar, och ”tappar” med kniven tills den har fått rätt inställning och sedan börjar den skära.

Till Portrait 3 och Cameo 4, Plus och Pro använder man den nya generationen av AutoBlade – AutoBlade 2. Det fungerar precis som det första, men man har lagt till ett chip i kniven som läses av och programmet ställer då även in vilken typ av kniv som sitter i hållaren. Chipen finns även på adaptrarna som man använder till de olika spärrbladen till dessa maskiner. Detta minskar risken att man glömmer ställa in vilken sorts kniv man har i maskinen och maskinen vet om den kan ställa in knivdjupet eller inte på den aktuella kniven.

 

Ett par myter…

Myt 1:

AutoBladet ställer in sig automatiskt efter ditt material.

Fakta:

Nej, det gör den inte. Den kan inte känna av vad du har laddat för material i skärmaskinen. Den ställer däremot automatiskt in skärdjupet som du har valt i programmet, så att du slipper ta ur kniven ur maskinen varje gång du vill justera djupet. Du behöver fortfarande eventuellt göra justeringar för att passa ditt material, men du behöver inte ta ur kniven ur maskinen för att göra det utan gör det enbart i Silhouette Studio.

Läs mer här om hur du justerar dina knivinställningar för att nå bästa resultat.

 

Myt 2:

AutoBladet slits fortare och är känsligare än andra knivar, därför bör du använda ett manuellt spärrblad i stället.

Fakta:

AutoBladen har samma blad som premiumkniven, dvs med samma sorts volframlegering som gör att bladet håller upp till tre gånger längre än en standardkniv. Så det finns ingen logisk anledning till att det skulle slitas snabbare eller vara känsligare. Alla knivar är dock känsliga för att bli tappade eller ovarsamt behandlade och den tunna spetsen kan gå av om man har otur.

Läs mer här om de olika knivarna som finns till Silhouettes skärmaskiner.

 

Montering av AutoBlade i Cameo/Portrait

Om inte kniven är monterad på rätt sätt kan alla möjliga problem med knivdjup och tryck uppstå. Kontrollera alltid att kniven sitter rätt monterad om du får problem.

  1. Dra ut tungan framtill på knivhållaren.
  2. Tryck ner kniven så långt det går. Det ska inte finnas någon springa mellan kanten på hållaren och kanten på kniven.
  3. Tryck in tungan så att du ser en färgad markering i hålet.

 

 

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.