För att synas i det nordiska vintermörkret får man ta till andra medel än de vanliga skyltvinylerna. Metamarks reflexvinyl RF3 är en robust PET-film och den går att använda såväl inom- som utomhus. Den finns i 6 olika färger med en högblank yta.

Gör reflekterande dekaler för skyltar, bilar, brevlådor eller varför inte till barnvagnen eller cykeln? Metamarks RF3 blir inte skör i kyla som många andra vinyler, utan håller sig flexibel vilket gör den lättare att hantera. Men ändå bör man ha en temperatur på minst 15 grader vid montering för bäst resultat.

De olika färgerna har olika reflektionsförmåga (retroreflektion) där vitt reflekterar mest, följt av gult, orange och rött. Grönt är något bättre än blått som har minsta reflektionsförmågan. Retroreflektionen anges i RA (eller candela per incident lux per square meter, oftast förkortat till cd/lx/m2) och anger förhållandet mellan hur mycket ljus som träffar ytan och hur mycket av det ljuset som reflekteras tillbaka vid en given vinkel. Enkelt sagt; ju högre siffra, ju mera ljus reflekteras tillbaka och ju större reflexeffekt får man.

RF3 skär du enkelt i en skärplotter, precis som en vanlig skyltvinyl. Den är lite kraftigare, så justera knivdjup och tryck och testskär tills du får en bra skärning. Om du gör en dekal som innehåller flera delar, se till att alla delar ligger åt samma håll för att få en konsekvent reflektion. Annars kan vissa delar reflektera på ett sätt ur en viss vinkel, medan andra delar samtidigt reflekterar mer eller mindre. Man kan också medvetet utnyttja detta till sin fördel och på så sätt skapa effekter med olika reflektioner.

Köp Metamark RF3 här…

 

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!