Genom att använda print & cut-funktionen på min skärplotter kan jag få den där extra personliga touchen på mina projekt. Print & cut är en funktion där du kan kombinera bilder utskrivna på en vanlig skrivare med konturskärning, för att tex göra klistermärken, eller för att skära ut hangtags med en viss form där du redan har printat din logga och text på papper med passmärken och nu när det närmar sig jul, har jag gjort egna julklappsetiketter till klapparna.

Allt det där med passmärken och registreringssensorn på maskinen kan vara lite skrämmande att ta sig an den första gången! Så nu kommer jag att hålla er i handen hela vägen och gå igenom precis steg för steg hur ni gör för att lyckas med print & cut i Silhouette Studio!

Arbetsytan

Börja med att ställa in din arbetsyta. Jag kommer att använda skärmattan när jag skär ut och för print & cut är det viktigt att ställa in detta redan från början. Idag kommer jag att skära ut på Silhouettes printbara ark som är ”letter size”, vilket på svenska har blivit översatt till ”bokstav” (vilket ju inte är fel i sig, men lite tokigt i sammanhanget). Silhouette har för övrigt många olika självhäftande ark för stickers eller klistermärken, allt från vanliga vita till glittriga eller med holo-effekt!

Grundläggande sidinställningar för print & cut

Ställ in storlek och skärmatta. Visa också skuren kant, så att vi kan se till att allt vi vill skära ut hamnar innanför gränsen.

Sedan ska vi gå till den tredje fliken och ställa in att vi vill använda passmärken. Under ”Stil” väljer vi vilken typ av passmärken vi vill ha. De flesta av er ska ha Typ 1, som är för Cameo, Portrait eller Curion. (Edit: för nyare versioner av programmet finns bara ”på” eller ”av” att välja på, så ingen stil.) Då aktiveras passmärkena och vi får ett litet rutnät på ett par ställen på arbetsytan. Rutnätet är bra att ha lite koll på, för det som hamnar i rutnätet kan störa avläsningen av passmärkena. Vi ska hålla oss innanför vår röda ram!
Här aktiverar du passmärken för print & cut

På tredje fliken under sidinställningar aktiverar du passmärken.

Välj bilder och gör layouten

Nu ska vi börja med våra bilder och designer! ”Platta” filer (utan lager), som jpg och png fungerar alldeles utmärkt till det här. Har du möjlighet att välja, så välj gärna png med genomskinlig bakgrund. (I nyare versioner av programmet får png-filer med transparent bakgrund en skärlinje automatiskt, var uppmärksam på detta.) Jag tänkte göra lite klistermärken att sätta på julklapparna, så jag öppnar mappen där jag har några av mina julbilder jag tänkte använda mig av. Sedan drar jag helt enkelt in den bild jag vill ha från mappen till arbetsytan i Silhouette Studio! Skala bilden så att den passar ditt projekt.

Nu vill jag lägga till en text, för jag vill kunna skriva vem klappen är till och från. Fyll texten med en färg och ta bort linjen runt. När du väljer bort linjen, så kan vi lättare bestämma vad som ska enbart printas och vad som ska skäras ut senare. Dock så vill jag ju att min etikett ska skäras ut, så jag lägger nu till en skärlinje runtom hela etiketten genom att dra en fyrkant med rundade hörn i lagom storlek. Jag väljer att den ska vara blå i stället för den default-röda, för eventuellt kan jag vilja göra en röd linje senare, det är ju ändå jul! Gruppera hela designen (markera alla delar, högerklicka och välj gruppera, eller markera alla delar och tryck crtl+g), så att du inte råkar dra isär den av misstag.

Till nästa etikett vill jag ha en streckad ram runt i rött. Jag gör etiketten precis som förut, men innan jag lägger skärlinjen runt, så gör jag ramen. Jag väljer jag en streckad variant av linjen och ökar dessutom linjetjockleken till 2. En linje som enbart ska skäras brukar ha linjetjocklek 0. Då printas den inte, för, ja, noll är ju noll, har den ingen tjocklek alls, då blir det ju inget… Men när vi nu ökar linjetjockleken, då kommer den att synas när vi printar.

Nu lägger jag till den linje som jag vill ska skäras runt min etikett och gör den blå. Alla blå linjer kommer jag att vilja skära efter senare.

Härnäst vill jag göra ett enkelt klistermärke med enbart en figur. Jag väljer en bild som jag drar in på arbetsytan igen. Nu vill jag ha en skärlinje runt konturen på min bild. Jag väljer kalkeringsverktyget och gör en kalkeringsruta över min figur. Jag drar upp tröskelvärdet till max och väljer att kalkera ytterkanten. Då får jag en skärlinje som går precis kant i kant med min figur. (Om du har en nyare version av programmet och du använder en png med transparent bakgrund, kan det redan finnas en skärlinje och då är detta steg onödigt.)

Det går att skära ut den så, men personligen tycker jag att det blir finare med en liten vit kant runtom. Det fixar vi med en offset! Öppna offsetfönstret (i vänstermenyn finns en stjärna med dubbla konturer). Markera den första skärlinjen, gör en utvändig offset och applicera. Ta bort den första skärlinjen. Jag gör även den kvarvarande skärlinjen blå, placerar bilden mitt i skärlinjen och sedan grupperar jag min bild och den blå skärlinjen, så att de hänger ihop.

Nu fortsätter jag att fylla mitt ark på samma sätt.

Printa och skär ut

När jag har fyllt upp arket printar jag det på min vanliga skrivare. Kontrollera att passmärkena syns som de ska. Lägg arket på skärmattan och mata in den som vanligt i maskinen.

När du går till ”skicka” i Silhouette Studio, så ser du att programmet tycker att du ska skära ut massor. Det är här du har nytta av att du har ändrat färgerna på skärlinjerna som ska skäras ut och du klickar på linje-fliken för att bestämma vilka linjer som ska skäras ut.

Klicka på skicka och låt maskinen göra jobbet! Nu ska den leta rätt på passmärkena och då kommer den att köra lite fram och tillbaka för att få grepp om hur pappret ligger. Det är bra om det är ganska ljust i rummet, det hjälper maskinen att hitta rätt.

Om den inte hittar några passmärken, så kommer det att stå att det är fel på registreringsmärkningssensorn och då kan du ställa in maskinen manuellt. Styr skärhuvudet på maskinen med pilarna, tills kniven står rakt ovanför den svarta fyrkanten (passmärket uppe till vänster) och sedan trycker du på registrera. Då kommer den att börja leta igen. Detta har funkat varje gång för mig!

Manuell registrering av passmärken

Nu är det bara att slå in julklapparna och vänta på barnens tindrande ögon! 😊

 

Visa oss vad ni gör på Instagram! Tagga era bilder med #yesfolier för att låta oss reposta dem! 🙂
För denna tutorial har jag använt mig av: 
Silhouettes printbara vinylark för bläckstråleskrivare
För laserskrivare rekommenderar jag laserskrivbara ark från Kernow.

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!