Knivar till skärmaskinen är alltid bra att ha några extra, för man kan ge sig sjutton på att något händer med kniven när man håller på med det där superviktiga projektet som skulle varit färdigt för 10 minuter sedan! Men hur vet man vilka knivar man ska köpa? Vi reder ut vilka som passar till vad!

Tabell för vilka knivar som passar i de olika maskinerna från Silhouette

Den första generationen av AutoBlade passar enbart i Silhouette Cameo 3 eller Portrait 2! Har du en äldre maskin så funkar inte den här till din maskin. Fördelar med den här är att maskinen ställer in knivdjupet automatiskt genom att ”tappa” med kniven tills den har rätt djup inställt och liksom premiumkniven har den den speciella volfram-legeringen som gör den extra hållbar.
Med den här kniven kan du skära i vinyler, papper, vellum, tyg* och många andra material upp till 1mm tjocklek.
Kniven har två flänsar på baksidan som gör att den enbart passar i knivhållaren på de nämnda maskinerna. Man kan alltså inte använda den på en annan maskin av misstag.

Detsamma gäller det nyare AutoBlade 2, som bara passar i de senaste maskinerna; Cameo 4, samt Portrait 3. Flänsarna gör att du inte kan använda den på andra maskiner än just Cameo 4 och bara i den avsedda hållaren.

Standardkniven (ett s.k. spärrblad) passar till alla skärmaskiner från Silhouette. Knivens skärdjup ställs in manuellt genom att vrida markeringen till rätt siffra. Precis som med autokniven kan du skära en mängd olika material med denna; vinyler, papper, tyg* osv upp till 1mm tjocklek. För att kunna använda den i Cameo 4/Portrait 3 behöver du en adapter (följer med Cameo 4) och det är den svarta adaptern man använder till alla spärrblad med max skärdjup 1mm.

* Tygkniven (har numera utgått) var precis likadan som standardkniven, förutom färgen på höljet. Anledningen till att det fanns en separat kniv var att för man behöver en vass kniv för att skära bra i tyg. Om du tänker skära mycket i tyg rekommenderas en separat kniv för enbart tyg, då andra material (framförallt papper) gör att knivarna blir slöa med tiden. Genom att ha en avvikande färg på kniven kan man lätt hålla isär dem och det blir enkelt att ha en separat tygkniv som man vet att den enbart används till just tyg.

Premiumkniven är också ett spärrblad, men med den speciella volfram-legeringen som ökar bladets hållbarhet med upp till tre gånger. Precis som standardbladet ställer man in kniven manuellt genom att vrida på den. Även denna passar Silhouettes alla skärmaskiner och skär material upp till 1mm tjocklek.

Deep Cut-bladet har också volfram-legeringen och kan skära tjockare material, som t.ex. craft foam och liknande, ända upp till 2mm tjocka. Den passar till Curio, Portrait 2, Cameo 3 och 4, då de är de enda maskinerna som är gjorda för såpass tjocka material. För att kunna använda den i Cameo 4 behöver du använda en adapter. Till Deep Cut-bladet använder man den grå adaptern.

KraftBlade är ett blad som också har 2mm skärdjup, men med en annan vinkel är Deep Cut-bladet. Den är tåligare och kan skära i kraftigare material, men på bekostnad av detaljer. Den kan inte svänga på samma sätt och lämpar sig bäst för enklare former. Kniven passar Curio, Portrait 2 och 3, Cameo 3 och Portrait 3/Cameo 4 (med den vita adaptern).

Till Cameo 4 finns även KraftBlade 2, som har ett ännu lite djupare blad, upp till 3mm. Denna kniv passar i hållare två på Cameo 4 och här kan man således utnyttja den nya maskinens hela kraft med upp till 5kg tryck. Men samma sak här, den flacka vinkeln på bladet gör att den lämpar sig bäst för enkla former.

Rotary Blade och Punching Tool är båda enbart för Cameo 4 (hållare 2) och de skiljer sig också mest från de andra knivarna, som alla är en form av släpknivar. Rotary Blade är en liten rullkniv som är perfekt för att skära ut tyg, filt, tunt läder m.m. Där släpknivarna kunde ha problem med sega fibrer som de drog med sig i stället för att skära av, rullar denna kniv i stället över dem. Punching tool är egentligen ingen kniv, utan ett litet stansverktyg som man använder för att hålla reda på vilka delar som ska rensas bort från din skurna design, vilket kan vara en livräddare vid detaljerade designs med många smådelar som ska rensas.

Montering av autobladet i Silhouette Cameo 3 och Portrait 2

För att autobladet ska fungera korrekt är det viktigt att kniven monteras på rätt sätt i hållaren. Är den inte rätt monterad kommer maskinen att skära på fel sätt, om alls.

Knivar - Montering av autobladDra ut ”tungan” på knivfästet för att montera kniven.

Knivens flänsar ska passas in i hållaren och den ska tryckas ned ordentligt. Det får inte finnas något glapp mellan kanten på hållaren och kniven (se bild).

Tryck in ”tungan” för att låsa fast kniven. Det ska synas en blå markering när kniven är fastlåst.

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.