Vinyl är ett väldigt roligt och mångsidigt material att jobba med. Det är fler och fler som upptäcker det och börjar skapa sina egna tryck på kläder, väggdekorer och annat. Med detta kommer ju, som alltid, fler och fler frågor. Här på Tryckakademin samlar vi massor av kunskap som vi delar med oss utav, så om du inte redan har gjort det – bokmärk Tryckakademin så att du hittar tillbaka hit när du behöver.  

Det finns otaliga mängder med olika vinyler, men vi kan börja med att dela upp dem i två olika basgrupper; självhäftande vinyler och värmeöverförda vinyler. Alla vinyler  är uppbyggda i lager och förenklat kan vi säga att det är ett lager vinyl och ett lager med en bärare. Oavsett vilken typ av vinyl du har, ska den alltid skäras i vinylsidan, aldrig i bäraren.

 • Självhäftande vinyler är de som fungerar som klisterdekaler. Tar man bort bäraren så är de självhäftande vinylerna klistriga på baksidan.
 • Värmeöverförda vinyler (oftast kallade textilvinyler) behöver värmen från ett strykjärn eller värmepress för att limmet ska smälta och bli klistrigt. No heat – no sticky!

Självhäftande vinyl

Bland de självhäftande vinylerna hittar vi bl.a. skyltvinyl, dekorvinyl, glasvinyl m.fl. och de används till bildekaler, skyltfönster, väggar, julkulor, brevlådor, vattenflaskor och stort sett alla hårda ytor.  Dessa vinyler har oftast en bärare av papper och där kan man ibland utläsa vad det är för märke och vilken sort. Vinylen sitter med framsidan utåt frånvänd från bäraren och man skär med vinylen uppåt och bäraren ner. Tanken är att man ska skära precis så att kniven går igenom vinylen och bäraren lämnas orörd.

När motivet är skuret rensar man bort allt som inte hör till designen och applicerar motivet med hjälp av en appliceringsfolie. För att rensa vinylen använder man sig av ett rensningsverktyg, som ser ut som en vass krok. Man kan också använda sig av en nål eller pincett.

Värmeöverförda vinyler eller textilvinyler

Värmeöverförda vinyler (textilvinyl, värmetransfer, heat transfer, HTV…) används för tryck på T-shirts, väskor, kepsar, kuddar och många andra typer av textil. De har allt som oftast en plastbärare utan någon uppmärkning av märke och sort, så här rekommenderar jag att märka upp eller sortera vinylen på något sätt så fort man tar bort etiketten. Det är inte så noga om du alltid håller dig till en sort, men eftersom olika sorter har olika tider och temperaturer för påvärmning är det bra att kunna hålla isär dem om du har flera olika varianter.

Textilvinylerna sitter med framsidan inåt, mot bäraren, vilket innebär att man skär dem från baksidan och därmed behöver man skära dem spegelvänt. På dessa vinyler kan det ibland vara svårt att se vilken som är vinylsidan och vilken sida som är bärare då de ofta har samma färg från båda håll. Om man skrapar lite med nageln på den, så känns vinylsidan lite strävare och gummiaktig, medan bäraren är stel och halkig. Precis som med de självhäftande vinylerna ska dessa skäras precis så att du skär igenom vinylen, men lämnar bäraren orörd.

När motivet är utskuret behöver man rensa bort det som inte hör till och det gör man enklast med ett rensningsverktyg. För att pressa fast motivet på plagget lägger man vinylsidan mot plagget och bäraren mot värmekällan. Bäraren på textilvinyler är värmetåliga, de är gjorda för att kunna följa med in i värmepressen under påvärmningen och agerar även som skydd för värmeelementet så länge de täcker hela motivet. Man bör aldrig pressa direkt på vinylen, då den riskerar att smälta fast på elementet, utan ha alltid någon form av skyddsark mellan själva trycket och värmekällan. Man kan använda sig av speciella skyddsark i PTFE, som har fördelen att de är lite tjockare och hjälper till att sprida värmen jämnt över ytan, eller vanligt bakplåtspapper, som ju också är värmetåligt.

Sammanfattningsvis:

 • Självhäftande vinyl = pappersbärare
 • För hårda ytor
 • Skär ut rättvänt
 • I Silhouette Studio utgår man från inställningen för ”Vinyl, matt” eller ”Vinyl, slät” (för släta enfärgade vinyler, notera att inställningarna kan behöva justeras, de är endast rekommendationer)
 • Använd appliceringsfolie för att flytta motivet från bäraren till platsen för applicering

 

 • Textilvinyl = genomskinlig plastbärare
 • För kläder och andra textilier
 • Skär ut spegelvänt
 • I Silhouette Studio utgår man från inställningen för ”Värmeöverföring, slät” (för släta enfärgade vinyler, notera att inställningarna kan behöva justeras, de är endast rekommendationer)
 • Pressa fast motivet med bäraren ytterst, från plagget mot värmekällan

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.