En transferpress eller värmepress används för flera olika tekniker, t.ex. lasertransfer, sublimering eller textiltryck med vinyl. Vissa tekniker och material är lite kinkigare med vilken press man använder än andra, så det gäller att fundera på vad man kommer att behöva använda pressen till.

Man kan dela upp pressar i tre olika klasser; manuella, semi-automatiska eller pneumatiska

En manuell press behöver du fysiskt öppna och stänga själv. Ett jobb som kan bli tungt om man använder den mycket.

En semi-automatisk press kräver generellt sett mindre kraft att stänga och den öppnar sig oftast av sig själv efter avslutad tid. Det är mindre tröttsamt för den som sköter pressen.

En pneumatisk press drivs med lufttryck och kräver en kompressor. Med hjälp av en pedal eller en knapp på maskinen stänger och öppnar den sig själv och det är mycket skonsammare för kroppen då man inte behöver ta i för att stänga eller öppna manuellt.

Utöver detta kan man titta på hur man öppnar de olika pressarna

Det vanligaste på mindre pressar är att man har clam-öppning, den öppnar sig som ett krokodilgap, vilket är platsbesparande, men samtidigt kan det bli trångt att lägga in det som ska pressas och man riskerar att bränna sig på ovansidan av händerna.

På swing away-pressar drar man värmelementet åt sidan, så att man kommer åt pressbordet på ett enklare sätt. Nackdelen kan vara att den tar mycket mera plats än en press med clam-öppning.

En del större pressar använder sig av drag-plattor, man drar ut pressbordet från under elementet och kommer på så sätt åt att lägga ut det som ska pressas ordentligt utan att riskera att bränna sig.

Så hur ska man då tänka när man väljer en värmepress?

Titta på vad du behöver för storlek på pressytan. Kommer du att pressa större tryck regelbundet, kan det vara värt att investera i en större press på en gång för att slippa pressa i omgångar. Vissa tekniker kan du inte ens pressa i omgångar, som t.ex. sublimering.

Volym då? Är det värt att investera i en press med autoöppning, eller rentav en helautomatisk med pneumatik? Eller pressar du såpass lite att den manuell press kommer att räcka till?

 

På Folier har vi ett stort utbud av olika pressar, från små pressar i A4-storlek till pneumatiska varianter på 80 x 100 cm. Det finns också både mugg- och kepspressar som är speciellt anpassade för olika former. Alla våra pressar har självklart godkänd CE-märkning och uppfyller kraven för RoHS!

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.