Glow in the dark-vinyler klumpas ofta ihop med reflexvinyler då båda kommer till sin rätt och syns bäst i mörker, men de skiljer sig ändå åt. Där reflexvinyler reflekterar en ljuskälla, till exempel strålkastaren på en bil, lyser Glow in the dark av sig själv. Men till skillnad från reflexvinylen, som reflekterar lika bra under hela kvällspromenaden, avtar så småningom den självlysande effekten hos Glow in the dark om man inte laddar upp den igen genom att låta motivet absorbera ljus. Den självlysande effekten kallas ”fosforescens” och fungerar tack vare ett speciellt fosforpigment som är inblandat i materialet, i detta fall i en textilvinyl.

Läs mer om våra reflekterande textilvinyler här…

Stahls’ har två versioner av Glow In The Dark, eller GITD om vi drar ihop det lite; en icke printbar och en printbar.

CAD CUT Glow In The Dark

CAD CUT (Stahls’ linje av icke printbara skärfolier) GITD är en lite kraftigare vinyl på 100µm (enfärgade, släta vinyler ligger generellt runt 60-80µm) med en matt yta som känns mjuk att ta på. Den är lätt att arbeta med och man kan, trots tjockleken och den oklistrade bäraren, skära förhållandevis små detaljer. Färgen är lite gulvit i dagsljus och lysande grön i mörker! Även om den inte rekommenderas att man använder den i lager, kan man sätta GITD ovanpå en slät vinyl, men inte omvänt då det fäster dåligt på den matta ytan.

Stahls’ CAD CUT Glow In The Dark köper du på Folier.se som ark (ca 32x50cm) eller på löpmeter med bredden ca 50cm.

 

CAD COLOR Glow In The Dark

De printbara versionerna av Stahls’ vinyler heter CAD COLOR, och så även den printbara Glow In The Dark-vinylen. CAD COLOR är utvecklade för solventskrivare och man kan alltså inte använda dessa i sin vanliga bordsskrivare man har hemma, som oftast är en bläckstråle- eller laserskrivare. Den är märkbart tjockare än vanlig slät vinyl med sina 160µm men har fortfarande en mjuk yta att ta på.

Man printar rättvänt på vinylens framsida och använder sig sedan av en värmetålig appliceringsfolie (rekommenderad appliceringsfolie är Stahls’ Magic Mask High Tack). Appliceringsfolien lägger man över motivet innan man tar bort bäraren. Därefter tar man bort vinylens bärare för att exponera limmet och pressar fast vinylen som vanligt.

Experimentera gärna lite med bilders opacitet, alltså graden av transparens. Ju lägre opacitet, desto högre transparens och ju mer kommer man att se effekten av GITD. Testa dig fram till ett läge där motivet fortfarande syns bra och har klara färger, utan att vara för blaskigt i dagsljus, samtidigt som det ger den självlysande effekt man är ute efter.

Köp Stahls’ CAD COLOR Glow In The Dark (löpmeter med bredden ca 50cm).

Köp Stahls’ CAD COLOR Magic Mask High Tack (bredd ca 50cm, minsta mängd: 5m)

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.