Det finns så mycket roligt att göra i Silhouette Studio och jag har verkligen fastnat för Print and Cut funktionen. Den kan kännas övermäktig i början men det finns några knep att ta till för att få det att fungera smidigt.

Jag använder mig av Silhouette Stickers – transparent, ett transparent, lite hårdare material som ger en känsla av stadiga klistermärken. Det bästa med dessa är att de går att använda båda i en bläckstråleskrivare och i en laserskrivare.

Hur börjar jag?

För att få en bra arbetsyta som är anpassad till Silhouette Sticker Paper, ändrar du först din arbetsyta i Silhouette Studio under sidinställningar, som du hittar högt upp i högra hörnet.

 

Silhouette Studio Sidinställningar
Här kan du nu ändra storleken på arbetsytan så att den är anpassad efter det materialet du ska använda dig av för din Print and Cut, i detta fall är det då Silhouette Sticker Paper som är 21×27 cm. Du anpassar arbetsytans bredd och höjd och sen väljer du vilken matta du har att lägga materialet på sen när du skär ut din design.
Sidinställningar Silhouette Studio 21×27 cm
Designen för klistermärkena
 
Nu när arbetsytan är anpassad till materialet så är det dags att designa dina klistermärken. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Texter, bilder, recept eller foton går att överföra.
Själv har jag valt att skriva ner mina favoritrecept på sommardrinkar och piffa upp dessa med fina somriga motiv i bakgrunden.
För att sedan veta var min Silhouette Cameo kommer skära har jag satt en rektangel runt mitt motiv som en ram. För att se att de hamnat rätt har jag lagt rektanglarna ovanpå mitt motiv. Detta gör du genom att markera rektanglarna, högerklicka och väljer ta till front.
Dags för Print and Cut markeringarna
 
Nu är det dags att ta fram markeringarna för Print and Cut funktionen. Dessa gör att Silhouette maskinen vet vart den ska skära för att klistermärkena ska få rätt form. Print and Cut inställningarna hittar du under sidinställningar och väljer den tredje fliken med tre vita hörn.
Där efter väljer du vilken maskin du arbetar från, detta finner du i rullmenyn ”Stil”.
Nu ser din arbetsyta lite annorlunda ut och det finns nu några viktiga saker att tänka på.
Nu har det kommit upp ett rutmönster överst på arbetsytan samt ett litet rutnät nere i vänstra hörnet. Det har även kommit fram en stor ruta som binder samman rutnäten och de svarta registreringsmärkena. Det är nu väldigt viktigt att hela din design är innanför den stora rutan och att inget ligger i rutnätet.
 
Skriva och skära ut din design
Nu är det dags att skriva ut din design på en skrivare. Tänk nu på att du måste lägga in Silhouette Sticker Paper åt rätt håll i skrivaren. Du vet själv hur din skrivare drar pappret och skriver ut på det, är du osäker så gör en test på ett vanligt papper som du märkt på ovansidan med en penna, då ser du vilken sida av pappret som är utskrivet på och hur maskinen drar pappret.
Du klickar då ute i den mörkare delen av Silhouette Studio och sen går du upp till Fil – Skriv Ut. Välj din skrivare och skriv ut.
Lägg i ditt Silhouette Clear Sticker Paper i skrivaren och skriv ut igen. Nu får du med kvadraten uppe i högra hörnet samt de andra två hörnmarkeringarna.
Låt nu din utskrift vila lite. Har du använt dig av en bläckstråleskrivare bör du vänta tills utskriften är torr så den inte kladdar när du kör den i din Silhouette maskin.
Print and Cut
Fäst din utskrivna design på din matta och ladda mattan i maskinen. Sen går du till ”SKICKA”.
Nu ska du välja material och efter att ha gått igenom listan ett par gånger utan att hitta något jag verkligen tyckte passade valde jag denna inställning – Cardstock, utskrivbar självhäftande baksida.
Fortsättningsvis klickade jag på ”ÅTGÄRD”
Här valde jag enkel skärning och dubbelkollade med min design att det enbart var mina rektanglar som markerades med skärlinje, inte hela texten med motiv. Jag ställer sedan in åtgärden på ”Skär” och Verktyget på ”Spärrblad”. Sen är det bara att klicka på ”Skicka” kvar.
Hittar inte registreringsmärkena
Om du nu får meddelandet att din maskin inte hittar registreringsmärkena provar du först med att öka ljuset i rummet och rikta det mot kniven i maskinen. Det är nämligen bredvid kniven som avläsaren för registreringsmärkena sitter. Ibland får man försöka några gånger och rikta om ljuset lite varje gång så kommer det att fungera bra.
Använda produkter:
Detta är ett gästinlägg skrivet av Anna M.

About the Author: Stefan Öberg

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!