Du tänker precis starta upp din dekalfirma och har tittat ut en bra skärplotter, men vad behöver man mera? Ja, förutom själva vinylen då… Verktyg och tillbehör för monteringen förstås! 

Med en fullpackad verktygsväska från Tools U Need får du med allt, och jag menar verkligen allt och lite till, du behöver för att montera dina dekaler på ett snyggt och proffsigt sätt. Och då kommer nästa fråga – vad använder man allting till?

Verktygsväskorna, som är tillverkade i slitstark nylon, kommer i två olika storlekar och innehållet skiljer sig lite åt.

Lilla kitet: Stora kitet:
 • Liten verktygsväska
 • 2 x Montagemagnet (Svart)
 • 2 par handskar (Sensation & White)
 • Mjuk skrapa (blå)
 • Hård skrapa (röd)
 • 10st filtremsor för skraporna
 • Skrapa för borttagning av vinylrester
 • Rensningspenna/bubbelpenna
 • Spetsig pincett
 • Brytbladskniv i metall
 • Skalpell med gummigrepp
Alla verktyg som ingår i lilla kitet plus:

 • Stor verktygsväska istället för liten
 • Snappy Cutter (avskärare)
 • Glasskrapa
 • Olfa-skärare AK-1/5B (skalpell)
 • Olfa-skärare BN-L (brytbladskniv)

Varför handskar?

Handskarna använder du för att inte lämna feta fingeravtryck på ytor som är rengjorda för dekaler. Underarbetet är ju som i så många fall lite A och O och man vill generellt inte ha fläckar eller annan smuts under dekalerna som kan göra att de inte vill fästa som de ska eller att det syns på dekalerna att det finns något därunder. De luddar inte heller av sig, så du kan ta på klistersidan av vinylen, vilket ibland är nödvändigt, utan att det fastnar fibrer från handskarna i limmet. Så väl rengjorda ytor, gärna med isopropanol eller liknande, och handskar på!

Montagemagneter?

Ja, för att hålla dekalen på plats under monteringen innan man har hunnit fästa den. Dessa kräver ju förstås en magnetisk yta att fästa dem på, så de är lämpliga för till exempel bildekaler och plåtskyltar. Tips: I väskorna finns metallplattor insydda så att du kan fästa magneterna på utsidan av väskan. På så sätt tar de inte upp massa plats inuti.

Skrapor

Det följer med två typer av skrapor i kiten. Dels för att ta bort gamla rester av vinyl och annat och dels för att fästa den nya vinylen med. Den smala skrapan med en vinklad kant är för att lätt komma in under kanten på gamla vinylrester. Likaså är glasskrapan som följer med det stora kitet avsedd för borttagning av gamla dekaler.

Den blå och röda skrapan är däremot för montering. Du använder dem för att först pressa fast appliceringsfolien på dekalen och sedan vid själva monteringen för att få vinylen att fästa på underlaget. Det följer även med filtremsor som du fäster över ena kanten på skraporna för att få en kant som är mer skonsam mot ömtåliga material, som till exempel billack.

Bubbelpenna och pincett

Pennan använder du för att pricka hål på envisa bubblor som kan uppstå vid monteringen. Blås sedan på med värmepistol och se hur bubblorna bara smälter bort. Eller skrapa ut luften om du inte använder värmepistol, det funkar det också. En spetsig pincett är bra för att hålla rätt på smådelar och hjälpa till att räta ut delar av dekalerna om de hamnar tokigt. Både pennan och pincetten funkar dessutom även som rensningsverktyg.

Skalpeller och knivar

Här behövs ingen närmare beskrivning, det känns ganska självklart vad man kan använda dessa till. Vassa knivar och skalpeller är alltid bra att ha för konturskärning, eller om man behöver renskära vinylen. Bra-att-ha-verktyg helt enkelt. Och är de dessutom sköna att arbeta med och ligger bra i handen, desto bättre!

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.