DTF (Direct To Film) transfers – enkelt och snabbt

DTF kallas också ibland för digitaltransfer. Man kan säga att DTF fungerar som en hybrid mellan DTG (Direct to Garment) och traditionella transfers. Man printar på en film istället för direkt på ett plagg som man gör vid DTG, men i stället för att hålla på med flera olika papper för att skapa en transfer som man gör vid exempelvis lasertransfer, så beströr man den nyprintade filmen med ett limpulver, som man sedan smälter ihop med trycket i en ugn eller transferpress.

Jämfört med DTG använder man endast en bråkdel av bläcket då det inte suger in i fibrerna på plagget. Framförallt mängden vitt, som behövs för att ge en vit grund för resten av trycket, minskar drastiskt och då vitt oftast är den mest kostsamma färgen kan man här göra en rejäl besparing i längden. I stället binder limpulvret den färdiga bilden i fibrerna på textilen och det blir en utanpåliggande transfer av hög kvalitet som ger en mjuk, stretchig känsla och som inte spricker.

Fördelar med DTF

 • Funkar på både mörka och ljusa material
 • Transfers går att förbereda och lagra
 • Funkar på flera olika material (bomull, polyester, silke, nylon m.m.)
 • Stretchiga och tåliga tryck, jämförbara med DTG
 • Jämfört med till exempel DTG används bara en bråkdel av mängden bläck för att skapa en transfer
 • Ingen pretreatment behövs
 • Tvättäkta upp till 60ºC

Nackdelar med DTF

 • Medel till hög investering
 • Printern behöver rengöras varje vecka
 • Även om trycken är jämförbara med DTG, så smälter de inte in i plagget på samma sätt och man kan känna dem på ytan.

>>DTF-printers

>>DTF efterbehandling

>>DTF förbrukningsmaterial

Så fungerar DTF

I korta drag; en bild printas på en film, beströs med limpulver, härdas och är sedan redo att pressas på ett plagg.

Här visas hur DTF filmen går direkt från printer in i pulvrings-enheten för att sedan bakas till en färdig transfer.

 • En DTF-printer använder ett speciellt bläck med färgpigment och man printar designen spegelvänt på en tunn frostad film av PET. Den printade designen avslutas med ett lager vitt, som gör att trycket blir täckande på både mörka och ljusa underlag.
 • Innan trycket har hunnit torka beströr man bilden med ett värmeaktiverat limpulver, som fastnar i det våta bläcket. Limpulvret, som ofta även kallas hotmelt-pulver, finns i olika grovlek och är avgörande för tvättäktheten och för vilka underlag det passar.  Hela arket låter man sedan härda i en ugn där limpulver och bilden bakas samman till en komplett transfer.
 • De färdiga transferna kan lagras eller användas direkt, vilket gör det till en idealisk metod för transfers som man vill kunna trycka upp batchvis och sedan använda efter behov.

Vad kan man trycka

Tryck på T-shirts, sweatshirts, väskor, kepsar, jackor och mycket mer. Hotmelt-limmet passar för tryck på såväl bomull som polyester med flera och tack vare den vita färgen kan man trycka på både mörka och ljusa textilier.

Vad behöver man

För småskalig produktion behövs egentligen bara två saker; en DTG- eller DTF-printer, med vitt bläck, samt en transferpress. Limpulvret kan strös för hand över det nyprintade trycket och härdas i transferpressen (en swing eller hover, där elementet vilar en bit ovanför pressytan).

För större produktion kan man komplettera med utrustning för att beströ trycket maskinellt med hotmelt-pulver och en ugn för härdning.

Den som redan har en DTG-printer, kan utnyttja denna även för DTF-transfers och få det bästa från två tekniker!

>>DTF-printers

>>DTF efterbehandling

>>DTF förbrukningsmaterial

 

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.