Googlar du på ”designa egen mugg” eller ”trycka muggar själv” är oddsen att du hamnar på en av alla sidor som erbjuder sig att trycka muggen åt dig. Men om du verkligen vill göra det själv, om du vill kunna designa en mugg med eget tryck – hur gör man då?

Som så ofta när vi skriver om olika tekniker, finns flera sätt att göra det på och beroende på budget och kvantitet passar de mer eller mindre bra.

Sublimeringstryck på mugg

Kvalitetsmässigt finns inget som slår sublimeringstryck när det kommer till att trycka muggar on demand. Detta är det vi i stort sett alltid rekommenderar våra kunder som vill sälja muggar.

Ett sublimeringstryck får klara färger och det går in i ytan på muggen, utan att du kan känna några kanter. Det finns inte någon begränsning i vilken typ av bild du kan använda heller, då den printas digitalt på ett transferpapper. Kan du skriva ut bilden på en skrivare, så kan du sublimera den på en mugg.

Sublimering har dock andra begränsningar, till exempel vilken färg muggen är i och att den måste vara behandlad för sublimering. Det går nämligen inte att trycka på vilken yta som helst, utan ytan behöver vara behandlad med polyester. Du kan inte heller trycka detta på en mörk mugg eller en mugg med skarpa färger, då din transfer är transparent.

Färgglada sublimeringstryck på muggar

Läs fler artiklar om sublimering

Detta behöver du för att sublimera på muggar

Sublimering är relativt enkelt. Du behöver en sublimeringsskrivare, transferpapper för sublimering och en muggpress för att föra över motivet.

Skriv ut motivet spegelvänt på transferarket och placera det med motivet tätt mot muggen. Använd en värmetålig tejp för att hålla pappret på plats. När du sedan sätter i muggen i pressen startar sublimeringsprocessen, där bläcket i pappret omvandlas till gas som tar med sig färgpartiklarna in i polyesterytan på den varma muggen. När muggen är klar och kyls av, så avstannar processen och ytan blir återigen helt solid och designen är nu inkapslad i ytan på muggen.

>>Sublimeringsskrivare

>>Transferpapper för sublimering

>>Muggpress

>>Muggar och annat för sublimering

 

Lasertransfer

Lasertransfer är en annan metod man kan använda för att trycka muggar. Det blir inte riktigt lika slitstarkt som sublimering, men ändå relativt hållbart. Beroende på vilket transferpapper och vilken typ av skrivare som används kan du, till skillnad från vid sublimering, använda både färgade och mörka muggar. Transfern lägger sig utanpå ytan på muggen och du kan känna en liten kant runt designen, vilket gör att den blir lite känslig för repor.

Kostnaden för detta kan variera kraftigt beroende på vilka typer av tryck du vill kunna göra. Du kan klara dig med en enklare laserskrivare, men har då vissa begränsningar. Vill du däremot investera för alla typer av tryck och med en speciell laserskrivare med vit toner för att kunna trycka på mörka muggar så blir startkostnaden betydligt högre.

Multi-Trans lasertransfer i silver på en rosa mugg

Läs fler artiklar om lasertransfer

Detta behövs för att trycka lasertransfer på muggar

En laserskrivare. Detta kan vara en enkel färglaserskrivare lika väl som en mer avancerad laserskrivare med vit toner för att trycka på mörka och färgade muggar. Du behöver även transferpapper för lasertransfer som är ägnat för hårda ytor. Det papper vi säljer på Folier.se är Forevers Multi-Trans, som finns både som metallic i guld, silver och brons och transparenta ark för alla typer av motiv. Även här behöver du en muggpress. Skriv ut motivet på arket, fäst det mot muggen och värm den i muggpressen.

>>Laserskrivare

>>Transferpapper för lasertransfer m.m.

>>Muggpress

>>Muggar för lasertransfer

Vinyltryck på muggar

Den sista metoden jag tar upp är vinyltryck, eller vinyldekaler. Hållbarheten när det gäller denna typ av tryck eller dekal är minst sagt varierande och jag skulle nog säga att det är ett semipermanent tryck till skillnad från de andra metoderna som är permanenta. Det finns många olika variabler som spelar in, alltifrån vilken vinyl du använder till vilken mugg, hur designen ser ut och om ytan på muggen är ordentligt rengjord etc.

Även om vinyldekaler är väldigt tillåtande vad gäller färgval och typer av muggar, så garanterar vi aldrig att det håller i längden och framförallt inte om man diskar muggarna i diskmaskin. Det finns helt enkelt för många saker som vi inte har kontroll över som spelar in. Det kan hålla och sitta superbra, men det kan lika gärna släppa i kanterna redan i första disken.

Det är dock den enklaste och mest budgetvänliga metoden, då det enda du behöver är en skärplotter, skyltvinyl och tålamod (och eventuellt en bit appliceringsfolie). Skyltvinyl av hög kvalitet med ett permanent lim (till exempel Metamarks M7) underlättar för att få ett bra tryck och ju slätare och jämnare yta på muggen, desto bättre resultat.

Muggar med vinyltryck i Metamark M7 och R-Tape vinylEfx

Läs fler artiklar om vinyltryck

Detta behöver du

Du behöver som sagt en skärplotter, skyltvinyl och en bit appliceringsfolie. Skär ut motivet i plottern och rensa bort det som inte hör till designen. Applicera motivet på en rengjord mugg med hjälp av appliceringsfolien. Låt limmet härda ett tag innan du använder muggen. Har du möjlighet att låta den stå upp till ända upp till två veckor så är det toppen, men minst 24 timmar.

>>Skärplotter

>>Skyltvinyl

>>Appliceringsfolie

 

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!

Subscribe

* indicates required
Kategori

Folier.se kommer att använda den information du tillhandahåller i formuläret för att komma i kontakt med dig i syfte att tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Vänligen meddela oss på vilket sätt du vill höra från oss:

Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten av e-postmeddelanden som du får från oss, eller genom att kontakta oss på support@folier.se. Vi behandlar din information med försiktighet. Besök vår hemsida för mer information om vår integritetspolicy. Genom att klicka i boxen ovan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.