Varje jul visas mängder av vackra glänsande och glittrande julkulor, med eller utan mönster, upp i butikerna. Här kommer jag att visa hur du enkelt förvandlar vanliga släta kulor till personliga julornament som är extra roliga att ta fram år efter år!
Till just de här kulorna har jag använt Aslans blanka skyltvinyl C114, men det fungerar precis lika bra med annan självhäftande vinyl. Tänk på att metallicvinyler är stelare och kan därför vara svåra att lägga slätt på en kurvad yta.

Typsnitt:

Att jobba med julkulor är lite speciellt då de är kurvade åt alla håll. Det är inte alla designs som passar att sätta på julkulor. Smalare typsnitt funkar i regel bättre än tjocka, då tjocka kan vara svårt att få att ligga slätt. Typsnitt med glyphs och swashes (de slingriga bitarna) kan bete sig lite oväntat på så hårt kurvade ytor, så man får köra lite trial and error och kanske tänja dem lite åt vissa håll för att få dem att ligga som man vill.

Appliceringsfolie:

När det gäller julkulor brukar jag inte använda appliceringsfolie, utan jag jobbar hellre med delarna en och en och fäster dem med hjälp av en pincett. Det är dock min personliga preferens, jag tycker att det är enklare. Testa gärna båda varianterna för att hitta det som är lättast för dig. Undantaget är om jag har ett namn eller ord som har separata bokstäver som ska sitta helt rakt. Då använder jag en liten bit appliceringsfolie för att få bokstäverna att hålla ihop.
Lite små veck blir det gärna här och där på kurvade ytor. Dessa kan man försöka fördela så jämnt som möjligt och sedan pressa ut dem mot ytan.
Avsluta med en snygg rosett (jag har limmat fast rosetterna med limpistol för att de inte ska glida runt).
Det finns massor av sätt att dekorera sina julkulor på, bara din egen fantasi som bestämmer var det ska sluta någonstans!
Här har jag använt ett typsnitt som heter SugarPlum och enbart använt stora bokstäver som jag satt lite huller om buller. Denna typ av textad stil är lätt att börja med när man ska göra julkulor. Man kan enkelt sätta fast bokstäverna en och en utan att det blir konstiga veck och det gör absolut inget om de inte sitter precis rakt, utan blir snarare charmigare om de sitter lite hipp som happ och ger en lekfull känsla.
Vår gästbloggare Helena har gjort flera exempel av julkulor:
 

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!