Länge var man hänvisad till tryckerier, reklamfirmor eller företag som specialiserade sig på att göra personliga fototryck för att få sitt egna tryck på ett plagg. I alla fall om man ville ha det hållbart. Idag finns det däremot flera mer eller mindre enkla gör-det-själv-tekniker för att sätta den där lilla extra touchen på ett plagg med ett tryck.

För att få till ett tryck på ett plagg finns flera vägar att gå och vilken metod man kan eller bör använda varierar en del beroende på vad du vill ha för slutresultat. Olika typer av motiv lämpar sig olika väl för de olika teknikerna och det man behöver ta i beaktande är bl.a;

  • Vad är det för typ av motiv?
  • Är materialet i plagget viktigt eller kan du anpassa det efter tryckmetod?
  • Är det viktigt att kunna trycka på både mörka och ljusa plagg, eller räcker det med ljusa?
  • Är möjligheten att smidigt klara av större kvantiteter en faktor?
  • Vad har du för budget? Ja, den spelar också roll.

Hos oss fokuserar vi på framför allt fyra olika tekniker; textilvinyl som man skär ut med en skärplotter och värmer fast, sublimering- eller lasertransfer där man i båda fallen printar på transferark och sedan transfererar med hjälp av värmepress, och DTG där man printar direkt på plagget.

Dessa olika tekniker kan du läsa mer om i vårt inlägg Att välja rätt tryckteknik.

Trycka på kläder

Tjocka plagg

Att trycka tjockare plagg behöver inte nödvändigtvis skilja sig från att trycka tunna, men det finns några saker man kan behöva tänka på.

Sömmar, dragkedjor och annat som står upp lite kan påverka trycket från pressen på ställen där du vill sätta fast ditt motiv. För att åtgärda det finns lite olika sätt. Man kan till exempel använda sig av presskuddar, som är till för att jämna ut trycket. De placeras under plagget, så att sömmar och liknande kan sjunka ner i den och man får därmed en jämnare yta när man pressar. Vissa värmepressar använder sig av ett uppblåsbart membran som ger samma effekt.

Tryck på keps

Att trycka på en keps kan vara lite knepigare än att trycka på ett vanligt plagg, då du har en välvd yta. En del trär ändå på kepsen på ett hörn i sin vanliga värmepress, med risken att den blir lite deformerad, en del trär den på en kastrull eller liknande för att sedan värma fast trycket med ett strykjärn och det kan vara ett helt ok tillvägagångssätt om man ska göra något enstaka exemplar, även om det brukar innebära lite trial and error.

Vill man å andra sidan trycka flera kepsar, kanske på professionell nivå, bör man investera i en dedikerad kepspress. Den fungerar som en vanlig press, men du har ett välvt element som passar formen på kepsen. Dessa kan finnas i olika storlekar beroende på modell och märke på pressen.

About the Author: Susanne Nyman

Jag började på Folier.se i december 2016 och har sedan dess jobbat mestadels med vårt digitala innehåll, dvs allt från produkttexter i webbshoppen till det som visas upp i våra sociala kanaler. Jag har även hand om en del teknisk support och chansen är stor att det är mig du får svar av om du har frågor som rör de mindre plottrarna från Silhouette.

Få de senaste uppdateringarna med vårt nyhetsbrev!